_MG_6801

Řepný bourguignon

Bourguignon. Už jenom když to vyslovím, červenají mi tváře a mám na něj strašnou chuť! Bourguignon má u nás v kuchyni sezonu od konce října do začátku března. Je to jídlo, které mě pohladí a hezky zevnitř zahřeje, a přitom není těžké. Řepu miluju, stejně tak houby – a jejich spojení s červeným burgundským je dokonalé.

Když jsem ho poprvé připravila pro Tomáše, sám byl překvapený, jak skvěle chutná i bez hovězího. Přípravu bourguignonu si nesmírně užívám, protože voní tak trochu jako dezert! Navíc je to ideální sváteční oběd nebo večeře pro přátele, jelikož si ho můžete připravit dopředu.

Na 4–6 porcí
Doba přípravy: 30 minut + 1½–2 hodiny vaření

1 velká červená cibule
4 větší červené řepy
4 mrkve
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
2 snítky tymiánu
3 bobkové listy
5 kuliček pepře
700 ml červeného burgundského (600 ml do bourguignonu a deci pro mě)
750 ml–1 l zeleninového vývaru
3 bobkové listy
400 g černé čočky
3 žampiony portobello
sůl a čerstvě mletý pepř

1. Nejraději začínám otevřením vína. Z lahve si odliju deci do skleničky, aby se mi hezky rozvonělo. A pak se dám do přípravy. Nejdřív si očistím a nakrájím zeleninu. Cibuli oloupu, přepůlím a nakrájím na měsíčky široké asi centimetr. Oloupanou mrkev a řepu rozpůlím a pokrájím na větší kousky. Česnek podélně rozpůlím, a když v něm najdu zelený klíček, vyndám ho, aby mi jídlo nezhořklo.

2. Do většího hrnce si naliju olivový olej a rozpálím ho. Nejdříve do hrnce nasypu cibuli s česnekem a lehce je orestuju. Pak postupně přidávám mrkev a řepu, aby se mi trochu opekly. Přihodím větvičky tymiánu, bobkový list, sůl a kuličky černého pepře. Zhruba 5 minut všechno společně opékám. Teď je čas vychutnat si skleničku vína…

3. Začnu postupně přilévat burgundské. Vždycky naliju jen trošku a přiklopím, aby se chuť vína v zelenině zkoncentrovala. Mezitím si v rendlíku ohřeju zeleninový vývar, a jakmile v hrnci zmizí všechno víno, začnu, opět postupně, přilévat vývar.

4. Na velmi mírném ohni vařím zhruba hodinu a půl, dokud mi zelenina hezky nezměkne. Když jsem spokojená s chutí a měkkostí zeleniny, přidám do hrnce připravenou čočku a opečené houby. Pak spolu všechno lehce prohřeju a dochutím solí a čerstvě mletým pepřem. Horký bourguignon rozdělím do hlubokých talířů a servíruju s křupavým chlebem.

Čočka

Čočku si propláchnu a ve středně velkém rendlíku ji uvařím podle návodu na obalu. Vařím ji v dostatečném množství osolené vody do změknutí, trvá to 20 až 30 minut. Hotovou čočku sliju přes cedník a dám si ji stranou.

Houby

Žampiony portobello si nakrájím na tenké plátky. Na pánvi si rozehřeju trochu olivového oleje a orestuju je na něm. Houby by měly být hezký zlatavé a měkké. Nakonec je trošku osolím a dám si je stranou.

Tipy:
Na bourguignon si kupte pravé burgundské červené.
Důležité je neuspěchat vaření, užijte si ho!
Bourguignon většinou servíruju jen s dobrým chlebem, ale když ho podáváte s bramborovou kaší, rázem je z něj slavnostní jídlo.

Bon appétit!

_MG_6751

_MG_6755

_MG_6760

_MG_6772

_MG_6792

Jeden komentář k “Řepný bourguignon

  1. Tohle je fantastické jídlo. Miluju ho vařit. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *